Jatkoaika.com ehdolla Suomen Urheilugaalassa

Suomalaisen urheilun perinteinen juhla- ja palkitsemistilaisuus järjestetään tammikuussa 2011. Suomen Urheilugaalan palkintolautakunta on valinnut tapahtumaan yhteensä kymmenen palkintoluokkaa. Jääkiekkoon erikoistunut Jatkoaika.com-verkkolehti on ehdolla urheilujournalismi-kategoriassa. 

Urheilujournalismin kategoriassa on kolme palkintoehdokasta: Jatkoaika-verkkolehti, toimittaja ja selostaja Kaj Kunnas sekä toimittaja Kaija Yliniemi. Palkinto annetaan vuoden 2010 aikana julkaistulle kekseliäälle, mielenkiintoiselle ja merkittävälle urheilujutulle, -artikkelille tai -ohjelmalle, -kirjoittajalle tai -selostajalle. 

Jatkoaika.com-verkkolehti perustettiin vuonna 2001 tyydyttämään aktiivisesti jääkiekkoa seuraavien penkkiurheilijoiden tarpeita. Verkkolehti tarjoaa sisältöä niin SM-liigasta, Mestiksestä, NHL:stä kuin Suomen maajoukkueenkin peleistä ja toiminnasta kiinnostuneille.  

Nykyisen päätoimittajan Emil Elon mukaan internetsivusto luotiin, koska sille oli jääkiekkopiireissä kysyntää. Tarjontaa on matkan varrella lisätty lukijoiden toiveiden mukaan. 

Kaupallisiin verkkolehtiin verrattuna Jatkoaika profiloituu pikemminkin jääkiekonystävien tarjoamaksi sisällöksi toisille jääkiekonystäville kuin liiketoiminnaksi. Jatkoaika perustettiin alun perin kiekkopesäfi-sivustona, josta se on kehittynyt nykyiseen muotoonsa. 

Verkkolehti syntyi täysin perustajien harrastuspohjalta, mutta nyt se on kasvanut niin suureksi, ettei sitä voi perustaa pelkästään harrastukseen. Alussa verkkosivu oli tarkoitettu faneilta faneille, mutta nykyisin tarjonta on puolueetonta urheilujournalismia. 

Sivustoa on perustamisestaan lähtien pyöritetty täysin vapaaehtoisin voimin. Jatkoajan sisältöä toimittaville kymmenille kirjoittaville ja valokuvaaville toimittajille korvataan ainoastaan kulut. Verkkolehden talous on sivustolle myytävien mainosten varassa. Talkooperiaatteesta huolimatta Jatkoaika haluaa pitää huolen laadukkaasta journalismista. 

Ponnahduslauta tuleville urheilutoimittajille

Sivustosta vastaa Jatkoaika ry. Verkkolehden ensimmäisinä toimintavuosina sillä ei ollut juurikaan kilpailijoita, nykyisin Suomen suosituimman urheilulajin uutistarjonta on myös verkossa erittäin runsasta ja kilpailtua. 

Jatkoaika on toiminut kasvualustana monille nuorille toimittajalupauksille, jotka ovat sen kautta kiinnostuneet laajemmin urheilujournalismista ja löytäneet tiensä urheilutoimittajan ammattiin muissa medioissa. 

Elon mukaan Jatkoajasta on ponnistanut toimittajanuralle todella paljon niin ”rivitoimittajia” kuin tämän päivän kovia jääkiekkotekijöitäkin. Heitä ovat muun muassa Urheilulehden toimitussihteerinä työskentelevä Esko Seppänen, Veikkauksen jääkiekkotoimittaja Juha Hiitelä sekä Suomen parhaaksi jääkiekkotoimittajaksi noteerattu Jani Mesikämmenen. 

– Viimekesäisen rekrytointikampanjan tuloksena saimme satoja hakemuksia, joista valikoimme toimittajiksemme kolmisenkymmentä parasta, Elo sanoo.

Elon mukaan toimittajakunnassa on aina kauden päättyessä jonkin verran vaihtuvuutta. Osa ei voi muiden velvoitteiden johdosta jatkaa, osalla eväät eivät jääkiekkoharrastuneisuudesta huolimatta riitä toimitukselliseen työhön. Elo myöntää, että uusien kirjoittajien taso voi olla alussa heikko. Useimpien toimituskokelaiden taidot kuitenkin kehittyvät työtä tehdessä, ja alalle soveltumattomien ”työsuhdetta” ei jatketa. 

Journalismia omilla ehdoilla

Elon mukaan Jatkoaika-verkkolehdellä on mahdollisuus kirjoittaa kaupallisia verkkomedioita vapaammin. Käytännössä se tarkoittaa kriittisempiä ja radikaalimpia puheenvuoroja. Sivuston suosituimpia osioita ovatkin otteluraporttien ja uutisten lisäksi yksittäiset jutut, jotka poikkeavat valtamedioiden tarjonnasta. 

– Viime kesänä huomiota herätti meidän kirjoittama homojuttu. Kirjoitamme myös esimerkiksi opiskelevista jääkiekkoilijoista ja NHL:stä. Meillä on aiheita, joita ei ole muilla, ainakaan riittävän laadukkaasti. 

Jatkoaika-verkkolehden sisällön kivijalka ovat uutiset ja otteluraportit. Merkittävässä roolissa ovat myös ottelukalenterit ja pelien ennakkotiedot. Tilastotiedot ovat jääkiekkoa aktiivisesti seuraavalle arvokasta materiaalia. Sarjataulukon lisäksi voi helposti seurata haluamansa joukkueen tai urheilijan menestystä niin sarjataulukosta kuin piste-, syöttö- ja jäähypörssin osalta.

Pelaajasiirrot uutisoidaan SM-liigan ja Mestis-tasolla kattavasti. NHL-sarjasta raportoidaan luonnollisesti vain suomalaisten siirtymiset joukkueista toisiin. 

Toimittajien kolumnien ja mielipidekirjoitusten lisäksi jääkiekkomaailman polttavia puheenaiheita pitävät aktiivisesti yllä myös Jatkoaika.com-sivuston lukijat. Sivuston yhteydessä toimivalla keskustelupalstalla on noin 50 000 rekisteröityä käyttäjää. Jatkoaika on kerännyt sivuilleen parhaimmillaan jopa 140 000 eri kävijää viikossa. 

Kilpailuvalttina monipuolisuus

Suomen suosituin verkkolehti on Iltalehti.fi, jolla on noin 1,9–2 miljoonaa eri kävijää viikossa. SM-liiga Oy:n ylläpitämä SM-liiga.fi on saavuttanut parhaimmillaan yli 200 000 lukijaa viikossa, ja se on TNS Gallupin suorittamien kävijämittauksien mukaan suosituin puhtaasti urheiluun keskittynyt sivusto. Jääkiekkofaneja tavoittelee myös mestis.fi-sivusto. 

Jatkoaika.com-verkkolehden kilpailijoita ovat myös Urheilulehti.fi, HS.fi-sivuston urheilusivut, MTV3:n jääkiekkosivut, iltapäivälehtien urheilusivut ja Ilta-Sanomien Liigapörssi. Jatkoajan kilpailuvaltti on sen monipuolisuus, se kokoaa yhteen kaikki suosituimmat jääkiekkosarjat. 

Jatkoajalla on kymmenen toimintavuoden aikana ollut seitsemän päätoimittajaa. Jatkoaika-verkkolehden perustivat Matti Liljaniemi, Juha Hiitelä, Mikael Hoikkala, Jarmo Korhonen ja Kimmo Viitarinne. He ovat vuorollaan toimineet lehden päätoimittajina. 

Elon mukaan Suomen urheilugaalan ehdokkuus on hieno asia ja kiva kunnianosoitus. 

– Kymmenen vuotta on pitkä aika. Palkintoehdokkuus on osoitus siitä, että olemme tehneet hyvää työtä.

Palkintogaalassa Jatkoaika-verkkolehteä edustavat päätoimittaja Emil Elo ja toimitussihteeri Sasha Huttunen.

Mainokset
Kategoria(t): Urheilugaalan taustajutut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Jatkoaika.com ehdolla Suomen Urheilugaalassa

  1. Antti W. sanoo:

    Jatkoaika uutisoi myös NHL:n pelaajasiirrot kattavasti. Loukkaantumisista vain pidemmät ja merkittävämmät poissaolot.

  2. Jussi sanoo:

    Hieno juttu! Jatkoaika.com on hyvä osoitus siitä, kuinka verkossa toimiva media voi menestyksellä haastaa perinteiset, printti- tai tv-lähtöiset toimijat. Joku päivä vielä etenee ehdokkuudesta voittoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s