Tomi Tiilikainen selostaa Pelicansin pelit Voimalla

Tomi Tiilikainen testaa uutta työpistettään. (Kuva: Kaapo Mönkäre)

Paikallisradioiden kiekkolähetykset ja Radio Suomen keikkokierros vaikuttivat paljon aikoinaan siihen, että suomalaiset ottivat jääkiekon lähes kansallislajin asemaan. Radioselostuksessa hyvin toiminut laji tavoitti suuren määrän ihmisiä jo kahdeksankymmentäluvun lopulla. Samoihin aikoihin alkanut maajoukkueen menestys taival siivitti kiekon suomalaisten sydämiin.

KAAPO MÖNKÄRE
Pelicansin kotipelien tunnelmat kahdeksan vuotta lahtelaisille on Radio Voiman kautta välittänyt Tomi Tiilikainen.

– Itse pelin selostaminen ei ole muuttuneet näinä kahdeksana vuotena, joina olen Pelicansin pelejä radioon selostanut, mutta itse lähetyksen kokonaisuutta on kehitetty paljon. Kiekkolähetys alkaa nyt jo kolme varttia ennen pelin alkua ennakkopaketilla, valmentajat haastatellaan ennen ottelua kaukalonlaidalta ja samoin erätauoilla haastatellaan kuumia pelaajia.

– Pelin jälkeen radioon lähetetään vielä lehdistötilaisuus. Paketti alkaa olla nykyisin aika kattava kaikin puolin, Tiilikainen kertoo.

Netin päivittämistä

Selostamisen lomassa Tiilikaisen tehtäviin kuuluu myös pelitapahtumien päivittäminen Etelä-Suomen Sanomien nettisivuille. Ennen ottelua hän on käynyt tekemässä sivuille ennakkojutun ja erätauoilla päivittää tuoreet tapahtumat tiiviisti.

– Lähinnä tämä on sitä, että annetaan ihmisille viesti siitä, että ollaan aktiivisesti koko ajan mukana joukkueen tapahtumista. Periaatteessa jokainenhan voisi nämä samat asiat käydä katsomassa tilastoista SM-liigan sivuilta.

Paikallisradioiden tyyli
Paikallisradiot omaksuivat myös nopeasti oman joukkueen häpeilemättömän kannustamisen ja suuntasivat näin omat lähetykset suoraan paikkakunnan asukkaille.

– Mitään varsinaisia määräyksiä tai ohjeita ei selostustyylistä ole annettu. Omalla tyylillä saa vetää. Toiset vetävät hieman enemmän kotiinpäin kuin toiset.

Tiilikainen kuitenkin muistuttaa, että tuskin on kuitenkaan kenenkään edun mukaista alkaa suoranaisesti vääristelemään kuuntelijoille pelin tapahtumia.

– Ihmisillä on oikeus saada kuulla, miten joukkue oikeasti pelaa. Jos peli ei kulje, se pitää myös kertoa. Totta kai selostuksessa täytyy kuitenkin huomioida kohdeyleisö, kuuntelijoita tuskin hirveästi kiinnostaa, mitä vierasjoukkueen kolmosketjun sentterin elämässä tapahtuu.

Selostajaksi ajautuminen
Tiilikainen työskentelee nykyisin täysipäiväisesti urheilutoimittajana.

– Mitään koulutusta varsinaisesti alalle minulla ei ole. Olin aikoinaan Salpausselän kisoissa kuuluttajana ja päätin mennä siltä pohjalta Radio Voimaan kesätoimittajaksi. Sille tielle olen jäänyt.

Etelä-Suomen Sanomien ja Radio Voiman lisäksi Tiilikainen tekee töitä oman firman kautta, jonne laskuttaa keikkatyönsä. Tuleva viikko sisältää muun muassa Urho Tv:lle tehtävän keikkahomman.

Mainokset
Kategoria(t): Aikalaisanalyysi, Kaikki harjoitustyöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s