Kaj Kunnas: Ole siellä, missä tapahtuu

Kaj Kunnas on kiistatta yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista urheilutoimittajista. Tähän väitteeseen yhtyy myös jääkiekkojoukkue JYP:n valmentaja Risto Dufva, joka ennen Jokerit-JYP –ottelua tervehtii iloisesti Kaj Kunnasta ja heittää urheilutoimittaja-opiskelijalle, että nyt olet hyvässä ja laadukkaassa seurassa. Tämähän kommentti ilahduttaa varmasti meitä molempia: minua, kisälliä ja Kaj Kunnasta, mestaria.

EEVA REUNANEN

Tapaan Kaj Kunnaksen Ylen Isolla Pajalla, jossa aluksi hämmästelen itsekseni Ison Pajan aulaa. Pieni jännitys on vallanut, kunnes Kaj Kunnas saapuu paikalle ja tervehtii reippaasti. Sillä samalla hetkellä jännitykseni katoaa. Kunnaksen iloinen ja reipas olemus näkyy ja kuuluu.

Tapaamisemme tarkoitus on seurata pitkäaikaisen urheilutoimittajan työpäivää ja keskustella urheilujournalismin muutoksesta. Minä innokkaana opiskelijana seuraan tarkkaan ja huolellisesti Kai Kunnaksen jokaista elettä ja sanaa.

Kevyen tutustumisen jälkeen lähdemme ”dallaamaan” kohti Hartwall-areenaa, jossa Kunnaksen on tarkoitus käydä tervehtimässä Sportmagasinet-ohjelmaan suunniteltuja päähenkilöitä. Kaj Kunnas tekee juttua, kun NHL-ammattilaiset saapuvat Suomeen. Hartwall Areenalla pelataan 7.-8.10.2010 kaksi virallisista NHL –ottelua, Carolina Hurricanes vastaan Minnesota Wild.

Tänään, tapaamisemme ohessa Kunnas tekee taustatyötä tulevaa tapahtumaa varten.  Ohjelman ajatuksena on näyttää ja kertoa, mitä tapahtuu ”behind the scenes”, kuten Kunnas kuvailee. Mitä tapahtuu, kun NHL saapuu Suomeen? Kaukalo pitää pienentää, kiekkoilijoille ostetaan tarkkaan määrätyt kammat, suuvedet ja hiusgeelit pukukoppeihin.

Kaikki tämä on tarkkaan ohjeistettu, ja tapahtuman työntekijät haluavat toteuttaa jokaisen toiveen, joka tulee ”rapakon” takaa. Sportmagasinet–ohjelman juttu keskittyy näihin ihmisiin, jotka tekevät töitä niin sanotusti kulissien takana.

Kun saavumme Areenalle, Kunnas on kuin kala vedessä. Hän tuntee ihmiset ja ihmiset tuntevat hänet. Hänen positiivinen ja hauska asenne selvästi tunnetaan Areenallakin.

Kielimiehiä
Kaj Kunnas aloitti toimittajan uran vuonna 1989 Ylellä. Filosofian maisteri, pääaineenaan englanti, oli aina haaveillut urheilutoimittajan urasta. Ovet aukesivat haaveiden toteuttamiselle, kun Ylen urheilutoimituksen ruotsinkieliselle puolelle haettiin kesäapulaista.

Tästä alkoi pitkä ja menestykäs ura, joka on nyt kestänyt jo kaksi vuosikymmentä. Työuransa Kunnas aikoo viettää urheilutoimittajana, mutta niin sanotusti toisessa elämässään hän hakisi Teatterikorkeakouluun.

Urheilujournalismi on muuttunut paljon siitä, mitä se oli 80-luvun loppupuolella, kun Kunnas aloitti uransa urheilutoimittajana. Selostajia Raimo Häyristä ja Anssi Kukkosta nuorenpana kuunnelleena hän toivoi, että jonain päivänä hän olisi samassa paikassa kuin omat esikuvansakin, eli selostamassa.

Kunnas on tullut hyvin tutuksi Suomen kansalle selostamassa maajoukkueen jääkiekko-otteluita, käsipalloa sekä uintia, jossa hän on mielestään myös kokenut yhden selostusuransa hienoimmista hetkistä. Tämä hetki oli Jani Sievisen maailmanmestaruus ajalla 1.58,16 Roomassa vuonna 1994. Ja eihän voi unohtaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-kultaa vuonna 1995, joka on varmasti ollut urheiluhistoriamme yksi merkittävimmistä tapahtumista. Yksilöurheilumaana tunnettu Suomi sai vihdoinkin menestystä myös joukkuelajeissa ja vielä ruotsalaisen opeissa. (Virtapohja, 1998).

Sievisen kultamitalin Kunnas selosti radiossa ja jääkiekon MM-kullan televisiossa. Mieluiten Kunnas selostaisi radiossa, jossa hän uskoo, että oma persoona tulee paremmin esille. Selostusta hän pitää edelleen vaikeana lajina.

Deadlinesta onlineen
Urheilujournalismissa muutos on käynyt deadlinestä onlineen, mikä tarkoittaa myös, että katsoja ja kuulija tietää paljon enemmän tai ainakin hänellä on mahdollisuus kätevästi ja nopeasti saada tietoa. Enää ei odotella seuraavan päivän sanomalehteä, kun nykyisin esimerkiksi Internet on antanut mahdollisuuden nopeaan tiedonsaantiin. Kuten Kunnas toteaakin, selostaessa  on välillä vain nöyrryttävä siihen faktaan, ettei kaikkea voi tietää ja ”that’s it”.

Monimedialisuus on päivän sana urheilujournalismissa. Kunnas kertoo, että ennen työssä valmistauduttiin, selostettiin ja lopettiin työpäivä, mutta nykyään näiden lisäksi ja samaan aikaan toimittaja päivittää Internet-sivuja ja kirjoittaa blogeja. Neutraali kertominen asioista ei toimi, vaan omaa persoona on laitettava niin sanotusti likoon. Valta ja vastuu on suuri toimittajilla ja tähän yhtyy myös Kunnas.

Urheilujournalismi on muuttunut ja mediaurheilusta on tullut pysyvä käsite urheilumaailmassa. Urheilu on viihdettä ja bisnestä, mikä ei välttämättä aina ole negatiivinen asia. Urheilun ja urheilujournalismin ei pidä olla vakavaa, kuten Kunnas toteaa. Paavo Nurmi, Hannes Kolehmainen ja Veikko Hakulinen olivat tietyllä tapaa oman aikansa urheilusankareita ja yhteisöä ja kansaamme yhdistäviä tekijöitä. Urheilusankarit syntyivät niin sanotusti oman aikansa puitteissa. Nyt elämämme juuri tämän hetkisen ajan puitteissa.

Mielestäni hyvä esimerkki tämän ajan hengestä on myös Kaj Kunnaksen kirjoittama kirja Aikalisä, joka julkaistiin vuonna 2004. Kirjan teemana on kertoa suomalaisten huippu-urheilijoiden elämänkatsomuksesta ja maailmankatsomuksesta. Tarkoituksena on mennä hieman pintaa syvemmälle. Tapahtumien neutraali selvitys on muuttunut, toimittajat ovat tulleet lähemmäksi urheilijoita, mikä näkyy myös Kunnaksen toiminnassa: Areenan käytävillä hän tervehtii JYP:n ja Jokereiden pelaajia ja valmentajia kuin kavereitaan. Ammattimaisuus on tärkeää kuitenkin aina pitää yllä.

Aikalisä –kirjassa kuvaillaan, miten inhimillisiä urheilijatkin ovat. Kunnas haastatteli 20:ntä urheilijaa, kuten Kalle Palanderia, Sami Hyypiää, Marcus Grönholmia ja Hanna-Mari Seppälää, joilta hän kysyi elämän peloista ja asioista, joita urheilijat arvostavat.

Toimittajan laittaessa oma persoonansa mukaan työskentelyyn, samaa halutaan hakea myös urheilijoilta. Tarkoituksena on mennä siis pintaa syvemmälle.

Tapaamisemme alkaa olla loppumassa. Kunnas asuu Karjaalla ja ilta yhdeksän junaan hänen on ehdittävä. Aamulla on aikainen herätys ja tällä kertaa kameramiehen kanssa takaisin Areenalle jutun tekoon.  Mieluisa ja rikas tapaaminen on antanut minulle paljon uusia ajatuksia ja ideoita tulevaisuutta nähden kohti minunkin haavettani, urheilutoimittajan uraa. ”Ole aidosti oma itsesi aina” on Kunnaksen neuvo mestarilta kisällille.

Mainokset
Kategoria(t): Aikalaisanalyysi, Kaikki harjoitustyöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s